Verzorging, voeding, vacht.
De vacht van een Drentsche Patrijshond is over het algemeen een makkelijk te onderhouden vacht.
Men spreekt over een zelfreinigende vacht, m.a.w. als de hond in een modderpoel gelegen heeft en u laat de hond drogen , zal deze na enige tijd weer gewoon de witte kleur verkrijgen.
U een hoopje zand rijker op de plek waar de hond gelegen heeft.
Daarom wordt de Drent amper gewassen, eigenlijk alleen voor een show, bij een trimbeurt of omdat hij/zij dacht eens lekker door een keutel te moeten rollen of een lekker stukje welriekende vis aan de waterkant. Met als gevolg dat u de aroma’s nog langere tijd zult moeten verdragen , tenzij u de hond even lekker wast.
Wassen kan geen kwaad indien u maar een speciale shampoo hiervoor gebruikt. Deze kunt u verkrijgen bij een dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts of trimsalon. Vooral de laatste heeft vaak de beste kwaliteit, omdat zij op professionele basis dagelijks honden wassen voor of na een trimbeurt.
U kunt hen gerust benaderen hiervoor.
Er zijn er vast wel meerdere bij u in de buurt.
Wij, als fokkers, geven onze honden elke dag een theelepeltje Biotine-mix door een klein beetje Biogarde- yoghurt -naturel na de brokken. Zij zijn hier gek op en eten vaak vlot de brokken op om hierna het begeerde ‘toetje’ te kunnen krijgen.
Biogarde- yoghurt is een rechtsdraaiend melkzuur en goed voor het gestel en de darmen.
Verder krijgen zij elke dag een scheutje zalmolie van wilde zalm en dus niet de gekweekte variant… dit omdat gekweekte zalm medicatie krijgt bij ziektes.
Biotine-mix is goed voor nagels en vacht, alles wordt vol en stevig. Zalmolie geeft de vacht ook een boost en geeft een glanzende vacht.
Wij geven de honden een geëxpandeerde brok en wel van het merk Brit, een top-product van het Care-segment.
Dit raden wij onze pupkopers ook aan. Wij zijn ons er van bewust dat er meerdere, heel goede merken zijn en laten het over aan de eigenaren zelf uiteraard. Echter, wij zijn groot voorstander van brokvoeding in de geëxpandeerde vorm, deze is ook zeer licht verteerbaar. Vleesvoeding kan geen kwaad, maar in onze ogen zien we het liever als bijvoeding of als bijmenging door de brokken.
Een ieder zijn/haar eigen opvatting!
Verder is een wekelijkse kam-beurt zeker aan te raden.
Let ook op de flosjes haar tussen de voetzolen. Deze verwijderen.
Lukt het u niet of durft u het niet, ga dan eens per 4 a 5 maanden naar een goede trimmer die ook weet hoe een Drent te trimmen!!! Meestal kan de fokker u wel helpen.
Het zal niet de eerste keer zijn dat een Drent volledig verkeerd getrimd is.
Ook de tanden behoeven goede verzorging.
Wij halen bij de zelf-slachtende slager altijd knie- stukken op van het rund, zonder ellepijp
( kunnen ze in vast komen te zitten met de kaak). Deze doen wij twee dagen in de vriezer en geven het dan aan de honden. Hiermee knagen zij hun gebit schoon en hebben altijd hagelwitte tanden tot op hoge leeftijd.
Castratie/ sterilisatie
Hierover hebben wij als fokkers in het algemeen al jaren een discussie met eigenaren en soms ook met dierenartsen.
Waarom castreren/steriliseren als er geen reden toe is?! Is uw hond goed in zijn/haar doen en heeft deze een mooie vacht en verder geen gezondheidsproblemen die een castratie/sterilisatie zouden rechtvaardigen… waarom zou u dan dit overwegen?
Zo vaak worden wij gebeld of gemaild met de mededeling dat men erg aan het twijfelen geraakt is, door een advies van dierenarts of door de eigenaar van een honden-opvangplek om dit wel te doen. Ondanks onze waarschuwing hiervoor bij het aanschaffen van een pup dit niet te doen.
Tenzij er uiteraard een dringende medische reden voor is.
De betreffende dierenarts gaf advies om deze operatie te laten doen, zelfs al na het eerste bezoek voor een inenting op leeftijd van ongeveer 12 weken, horen wij dan.
De hond zou er rustiger door worden, minder gevaar voor baarmoederhalskanker, minder dominant naar andere honden toe etc. etc.
Ervaring van ons ras leert ons dat er bij lange na niet die resultaten behaald worden zoals gesteld.
En gelooft u ons, wij zien per jaar vele honderden Drenten in ons dierenpension, welke wij professioneel drijven.
Veel spijt- optanten onder de eigenaren zien wij ook.
Een Drent krijgt in bijna alle gevallen een minder mooie, tot zeer slechte vacht… haren gaan uitstaan zogezegd en de vacht explodeert als het ware.
Zeer lange haardracht krijgen ze, zodat deze honden vaak 2 a 3 maal per jaar naar de trimmer moeten om er enigszins normaal uit te zien. Dus extra kosten.
Ze lijken soms qua vacht als een Texels schaap. Aanleg voor vadsigheid neemt toe en dan wordt er weer geadviseerd om een dieet-brok te gaan voeren, met alle extra kosten van dien.
En in meerdere gevallen zagen we juist onhandelbaar gedrag. Ook het gevaar van incontinentie moet u niet onderschatten, wij zien het in ieder geval bij meerdere Drenten.
Dit is bekend bij de fokkers van dit ras.
Een gecastreerde reu wordt juist nu vaak besprongen door hitsige, volledige reuen….gelooft u ons maar.
Bepaald geen lolletje en vaak geknok onderling.
Vaak laat ik een foto zien van meerdere ( in dit geval) gecastreerde reuen die een verschrikkelijke vacht ontwikkeld hebben.
En eerlijkheidshalve dienen we te moeten zeggen dat er inderdaad ook enkele positieve ervaringen na castratie te zien zijn geweest. Maar deze waren altijd nadat de hond om dringende medische reden ‘geholpen’ diende te worden
Gedrag van een hond, goed of slecht, is in de meeste gevallen aan de baas te danken… meestal door een te zachte aanpak. Een Drent heeft een duidelijke aanpak nodig en het verhaal van vroeger met alleen maar een zachte hand is zeker niet de juiste. Duidelijkheid is beter.
Duidelijk betekent niet met overdreven harde hand of zoiets, laten we daar duidelijk in zijn.
Ik zeg altijd: ‘men kan best hard zijn voor de hond… maar ook hart hebben voor de hond.’
Per slot….. u bent leider en wilt toch geen lijder zijn!
Verschil van 1 letter, maar wel met grote gevolgen.
Een hond met een duidelijke baas, is een blijde hond. De hond weet dan waar deze aan toe is.
Ongetwijfeld zullen we hier op aangevallen worden, het zij zo.
Wij spreken uit meer dan 40 jaar ervaring met de fokkerij van dit mooie ras en menen toch genoeg ervaren en ervaring te hebben.
Een hond die luistert is een groot plezier. En neemt u maar van ons aan…een Drent zal nooit zo volgzaam worden als een getrainde Herdershond, hij/zij blijft altijd het ondeugende in zich houden en dat hoort ook zo.